Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

ΑΕΚ μια καψούρα 98 ετών


Ένα ακόμα γενέθλιο πάρτυ απογοήτευσης για τη μεγάλη μας αγάπη. Θα μπορούσα να ξαναγράψω ένα "γιατί είμαι ΑΕΚ", μα μόνο θλίψη θα φέρει καθώς, φοβούμαι πως θα είναι μια ακόμη από "περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς"...Μα είπαμε ΑΕΚ σημαίνει, εκτός από προσφυγιά ξεριζωμένη, εκτός από αγάπη στο παρεκκλίνον και διαφορετικό, πως δεν ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΜΑΙ, λαμβάνοντας το αποσυμφορητικό κινέζικο ρητό περί άγχους πολύ κυριολεκτικά...("Δεν πρέπει να αισθάνεσαι άγχος για όσα αλλάζουν και για όσα δεν αλλάζουν")...

Και επειδή κυρα Σούλα από το καταραμένο (αλα Μπενφίκα) πρωτάθλημα και την δική μου θα ομολογήσω ευθύνη που δεν ξεπλήρωσα σχετικό μεταφυσικό τάμα στον Υψιστο, αυτή η καψούρα μόνο άγχος έχει, θα ξεκινήσω αυτό το ιδιότυπο "λόγια δανεικά", από την αστεία μεν, ρεαλιστική δε απεικόνιση της ψυχοσύνθεσης του ΑΕΚτζη 4 χρόνια τώρα..


Όπου Κώστας κυρα Σούλα μου βάλε οιοδήποτε όνομα με ΑΕΚτζίδικη ψυχή.....Θέλει άντερα λοιπόν να είσαι ΑΕΚ, και δη αν είσαι και νέος φίλαθλος της, όπως και εγώ αυτοαναφορικά σημείωνα κάποτε για τη ξηρασία των 9 πρώτων χρόνων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σε σχετικό κειμενάκι (ο σύνδεσμος παρατίθεται παρακάτω)..όλο άγχος πως κάτι θα συμβεί πάντα εναντίον μας και ποτέ υπέρ μας και από κάπου και μετά (χαρακτηριστικό του ναδίρ που έχει αγγίξει την ψυχολογία μας) ακόμα και οι προσφυγίζουσες επικλήσεις στο μεταφυσικό να αποδεικνύονται, αλίμονο, λίγες να προασπίσουν την όποια δυναμική εμφάνιζε η ομάδα επί χόρτου. Η φετινή χρονιά είναι ενδεικτική αφού στα καλύτερα μας παιχνίδια δεν καταφέραμε να κερδίσουμε, ενώ για τα χειρότερα ήταν αναπόδραστο πως θα τιμωρούμασταν με ήττα.

Πάμε όμως και στο κειμενάκι, το οποίο θα διανθίσουμε για να κλέψουμε ευκολότερα και αλά Πατούλης την δόξα του αρθρογράφου (Γιώργος Μαραθιανός)

Το κείμενο έχει τον ιδιαίτερο (για γενέθλιο άρθρο) τίτλο: "Θέλει άντερα να είσαι ΑΕΚ" και μπορεί να βρεθεί στο site του Sport fm

"Τα γενέθλια είναι περίεργη υπόθεση. Ειδικά όσο μεγαλώνεις, δεν ξέρεις τι ψυχική κατάσταση μπορούν να σου δημιουργήσουν.

Άλλος τ' αντιμετωπίζει με ευφορία. Άλλος με αδιαφορία. Άλλος και με μελαγχολία.

Και όποιος υποστηρίζει την ΑΕΚ με... λύτρωση:

Γιατί έβγαλε έναν ακόμα χρόνο ζωντανός παρακολουθώντας αυτή την ομάδα!

Αυτό είναι όμως και το κομμάτι της ψυχοσύνθεσης του ΑΕΚτζή που δυσκολεύονται να κατανοήσουν οι υπόλοιποι:

Ότι τα δύσκολα, τα στραβά, τα ανώμαλα (όλα αυτά που περιγράφουν τις Δευτέρες του την τελευταία τετραετία) είναι κομμάτι της σχέσης με την ομάδα του.

Τον κουράζουν, τον απογοητεύουν, τον τσαντίζουν, αλλά επί της ουσίας τον καψουρεύουν ακόμα περισσότερο.

Και του ενισχύουν την ελπίδα ότι αφού… άντεξε τόσα, τώρα πια και με το νέο γήπεδο δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τον τρομάξει


Γιατί ο ΑΕΚτζής έχει δει την ομάδα του:

Να παίζει… εκτός έδρας για 19 χρόνια


Το μεγαλύτερο έγκλημα (ανάμεσα στα πολλά) στην ιστορία της. 

Γκρέμισε το «σπίτι» της χωρίς εγγυήσεις ότι θα το ξαναφτιάξει. 

Έπεσε θύμα… ανακατατάξεων στους φακέλους των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Και κατέληξε άστεγη σχεδόν 20 χρόνια: 

Χωρίς έδρα.


Χωρίς σημείο αναφοράς. 

Και πληρώνοντας με τίτλους και δεκάδες χαμένους βαθμούς το «Νταχάου» που ονομάζεται ΟΑΚΑ.

Να υποβιβάζεται

Η παρατημένη ομάδα. Τα συνθήματα «εκεί, εκεί στη Β’
Οι κομπλεξικοί όταν στάζουν χολή

Εθνική» σε κάθε επαρχιακή πόλη ή αθηναϊκή συνοικία. Το «ντου» στο ΟΑΚΑ πριν καν η μπάλα αγγίξει τα δίχτυα από την προβολή του Μπουγαΐδη. Το γκολ-ταφόπλακα στο Περιστέρι και τα δάκρυα του Νίκου Πανταζή. Εικόνες που ακόμα και σήμερα μοιάζουν ένα κακό όνειρο. Και όχι η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ… (video 1 στο σχετικό
playlist)

Να περιπλανιέται 2 χρόνια στις χαμηλές κατηγορίες


Ναι, είχε μπει ο Μελισσανίδης και υπήρχε ήδη προοπτική. Μόνο που τα δυο αυτά χρόνια ήταν δυσκολοχώνευτα για τον ΑΕΚτζή. Να βλέπει την ομάδα του σε χωράφια και γραφικά γηπεδάκια. Ν’ αντιμετωπίζει ερασιτέχνες σε γειτονιές. Να παίζει Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και την ίδια μέρα ΑΕΚ-Τρίγλια Ραφήνας. Όχι ακριβώς εύκολο να συμφιλιωθείς με την ιδέα…(
video 1 στο σχετικό playlist
)

Να χάνει το πρωτάθλημα όταν εφαρμόζεται το γράμμα του νόμου

Στο πρωτάθλημα «Βάλνερ» μάζεψε τους περισσότερους πόντους. Έριξε τεσσάρα στον βασικό της ανταγωνιστή. Είχε την καλύτερη άμυνα. Την καλύτερη επίθεση. Δεν είχε όμως αντίπαλο που να έβαλε… τιμωρημένο. Ο Ολυμπιακός που διέθετε τη συγκεκριμένη τύχη, την εκμεταλλεύτηκε. Και πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα, που αν πήγαινε εκεί που έπρεπε, θα μπορούσε ν’ αλλάξει την ιστορία (video 2 στο σχετικό playlist) 

Να χάνει το πρωτάθλημα όταν ΔΕΝ εφαρμόζεται το γράμμα του νόμου

Και εντάξει το 2008, νομικά είχε πάτημα ο Ολυμπιακός. Το 1987 -που είχε πάτημα η ίδια- πάλι η ΑΕΚ έμεινε… στην απέξω! Αφού η πίεση λοιπόν στην κυβέρνηση έπιασε τόπο, άλλαξε ο κανονισμός. Τα περιβόητα «ούρα του Τσίγκοφ» δεν κόστισαν στη μεγάλη ΑΕΛ. Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα λοιπόν; Είτε εφαρμοστεί ο νόμος, είτε δεν εφαρμοστεί, το πρωτάθλημα στο τέλος θα το χάσει η ΑΕΚ! 

Να χάνει το πρωτάθλημα εντός έδρας από τον Ιωνικό

Πρωτοπόρος τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη. Σε

γεμάτο σχεδόν ΟΑΚΑ. Με αντίπαλο μικρομεσαίο. Μια φυσιολογική εξέλιξη είναι ένα άνετο 4-1, χωρίς κανένα άγχος και με πάρτι στην εξέδρα. Μια… ΑΕΚ εξέλιξη είναι δεκάδες ευκαιρίες. Ένα γλίστρημα του Μόρα. Ένα γκολ του κανείς-δεν-ξέρει-αν-έβαλε-άλλο-στην καριέρα-του Νατσούρα. Και άφθονα εγκεφαλικά σε κερκίδες και τηλεοράσεις…
 (video 3 στο σχετικό playlist)

Να χάνει πρόκριση σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης με ευκαιρία σε κενή εστία και γκολ στο 93’

Ακόμα και σήμερα -24 χρόνια μετά- δεν υπάρχει ΑΕΚτζής που να το σκέφτεται και να μην τον πιάνει πονοκέφαλος. Να μη νιώθει την ίδια ανάγκη να σπάσει κάτι -όπως βεβαιότατα έκανε στη ρεβάνς με τη Λοκομοτίβ. Είτε στο γκολ που έχασε ο Ντέμης σε κενή εστία, είτε σε αυτό του καταραμένου Τσουγκαΐνοφ στο 93’, που πήρε από το στόμα την μπουκιά των ημιτελικών του Κυπελλούχων!

Να θυμίσω λίγο εδώ και το γκολ που χάνει ο Μασουντ κόντρα στη Ντιναμό Κιέβου για μια ακόμη πρόκριση (στους 8 αν δεν απατώμαι του Europa) στη χρόνια που έγινε άλλο ένα ρεκόρ με (που και με τα προκριματικά Ch League σταμάτησε τελικά στα) 14 αήττητα ματς στην Ευρώπη… Ή το φοβερό σόλο του Ντέμη που αντί για 4-2 με τη Ρεάλ των Galacticos έφερε άλλο ένα ισόπαλό αποτέλεσμα…. Ή τον Κλωναρίδη που στον αποκλεισμό από ΤΣΣΚΑ χάνει αυτό που θα δείτε παρακάτω και όχι μόνο, καθώς αρκετά χρόνια αργότερα δεν κάνει πάσα στο Γιακουμάκη προσπαθεί να κάνει χατ – τρικ και τελικά χάνουμε από τη Μπενφίκα με 2-3 (video 4 - 6 στο σχετικό playlist) 

Να αποκλείεται αήττητη από ομίλους του Champions League


Αν μετά την κλήρωση με Ρεάλ & Ρόμα, έλεγε κανείς οτι η ΑΕΚ δεν θα σταύρωνε πόντο, δεν θα ήταν τρομερά απαισιόδοξος. Αν έλεγε οτι η ΑΕΚ θα τις έπαιζε στα ίσα, θα τον έλεγαν μη ρεαλιστή. Αν έλεγε οτι η ΑΕΚ θα έφευγε ατσαλάκωτη από ΟΛΑ τα ματς μαζί τους, αλλά ταυτόχρονα θα έφευγε και... αήττητη από το Champions League, θα του έφερναν το άσπρο πουκάμισο που κουμπώνει από πίσω. (video 7 στο σχετικό playlist)
 Να χάνει παιχνίδι όπου έχει πέντε δοκάρια

Άτυχες στη διάρκεια ενός ματς έχουν σταθεί όλες οι ομάδες. Να μη θέλει να μπει η μπάλα δεν είναι κάτι που συναντάται πολύ σπάνια. Να μη θέλει όμως να μπει και να σταματάει συνολικά πέντε φορές σε δοκάρι (εκ των οποίων οι τρεις στην ίδια φάση) είναι κάτι που θα μπορούσε να συναντηθεί μόνο σε παιχνίδι της ΑΕΚ, που φυσικά… το έχασε κι από πάνω! (Video 8 στο σχετικό playlist)

  

Από την άλλη όμως, ο ΑΕΚτζής έχει και δεκάδες λόγους να καμαρώνει. Να είναι περήφανος για την ομάδα του. Να τη θεωρεί μακράν την πιο ερωτεύσιμη.

Γιατί έχει δει την ομάδα του:

Να φέρνει την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα στην Ελλάδα

Απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους. Με Έλληνες παίκτες και μοναδικό… ξένο τον Γιώργο Αμερικάνο. Σ’ ένα στάδιο που έκανε παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης και σε μια εποχή συνολικά δύσκολη για τη χώρα. Η ιστορία του πως η μπασκετική ΑΕΚ κατάφερε να φέρει τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο σε ομαδικό σπορ είναι πραγματικά βγαλμένη από… ταινία! (video 1 στο 2ο σχετικό playlist)

Να φτάνει στους «4» ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Η φράση «έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει» συνήθως έχει λίγη σάλτσα όταν χρησιμοποιείται για ελληνικές ομάδες. Ε, για την ΑΕΚ του 1976… και λίγα λέει! Γιατί δεν είναι μόνο ότι έφτασε ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Είναι ότι η ομαδάρα του Φάντρονκ το έκανε με «θύματα» ομάδες όπως οι Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και ΚΠΡ! (video 2 στο 2ο σχετικό playlist)

Να σπάει τα «πέτρινα χρόνια» με το γκολ του Καραγκιοζόπουλου

Αν υπήρχε σχετικός… μετρητής, θα μπορούσε ίσως ν’ αποδείξει ότι είναι το γκολ που έχουν πανηγυρίσει περισσότερο από κάθε άλλο οι ΑΕΚτζήδες: Λόγω των δύσκολων χρόνων που είχαν προηγηθεί. Της υπεροψίας του αντιπάλου με τούρτες που έγραφαν «4-0». Και της συντριπτικής υπεροχής του στο ματς-τελικό, που έκανε ακόμα πιο… γλυκό το θρυλικό γκολ του Καραγκιοζόπουλου (που να προσθέσω πανηγύρισε τότε με τα χρώματα του αντιπάλου λόγω κλοπής εξοπλισμού της ΑΕΚ στα αποδυτήρια του πάντοτε «φιλόξενου» ΟΑΚΑ). (video 3 στο 2ο σχετικό playlist)

Να παρουσιάζει τη θεαματικότερη ομάδα που είδαν τα ελληνικά γήπεδα

Τι κι αν δεν πήρε το πρωτάθλημα; Τι κι αν ανταμείφθηκε τελικά μόνο μ’ ένα Κύπελλο (έχοντας επηρεαστεί ενδιάμεσα από την υπόθεση Μπάγεβιτς); Η φαντεζί ΑΕΚ της σεζόν 1995-96 που χειροκροτούταν ακόμα και σε αντίπαλα γήπεδα, παραμένει αξέχαστη. Και κατά κοινή ομολογία όσων την πρόλαβαν, η ομάδα που έχει… χορτάσει περισσότερο από κάθε άλλη το μάτι.
Άλλωστε να προσθέσω και εγώ σαν τη πορδή η καταμέτρηση τίτλων δεν είναι αυτοσκοπός στον ΑΕΚτζη..η καλή μπάλα όμως είναι. (video 4 – 12 στο 2ο σχετικό playlist)

Να ταξιδεύει στον πόλεμο για να στείλει μήνυμα ειρήνης

Δεν μπορεί να μπει σε τροπαιοθήκη, μα είναι από τους σημαντικότερους «τίτλους» της. Μια πρωτοβουλία που θα είναι πάντοτε λόγος υπερηφάνειας. Γιατί η παράτολμη απόφαση να ταξιδέψει στο εμπόλεμο Βελιγράδι το 1999 (ώστε να εκφράσει τη συμπαράστασή της στους Σέρβους) θα είναι διαχρονική απόδειξη των ιδανικών που θέλει να πρεσβεύει ως σύλλογος η ΑΕΚ.

Τι και αν ακόμη ακούγονται ψίθυροι για τον ύποπτο ρόλο του τίγρεως (ωσάν σύγχρονου λαδέμπορα στους χαροκαμένους Σέρβους)…Η φωτό με τους στόχους ακόμη υπενθυμίζει στο φίλαθλο κοινό της Ευρώπης ότι είμαστε κατά του πολέμου (ακόμη και αν τον επιδιώκουν τα καλά γεράκια του ΝΑΤΟ), είμαστε υπέρ του Μπιν Λάντεν και του Κουφοντίνα και ας μας κουνάνε τα αμερικάνικα σημαιάκια τους …Αυτοί με τα πρόβατα, εμείς με τους λύκους (video 13 – 14 στο 2ο σχετικό playlist)

Να έχει επιθετικό που βάζει γκολ με το χέρι και το λέει ο ίδιος στον ρέφερι

Σε άλλη ομάδα μπορεί να προκαλούσε αντιδράσεις. Κάποιοι συνάδελφοί του (που θα έκλεβαν και το παιδί τους στο τάβλι για να κερδίσουν) μπορεί να τον έλεγαν «κορόιδο». Στην ΑΕΚ όμως ένας από τους λόγους που αγαπήθηκε ακόμα περισσότερο ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν το ιστορικό fair play στον τελικό με τον Ιωνικό, όταν αποκάλυψε ο ίδιος στον διαιτητή ότι σκόραρε με το χέρι. (video 15 στο 2ο σχετικό playlist)

Να μένει όρθια σε δυο ματσάρες με τους «galacticos»

Ζιντάν, Ρονάλντο, Φίγκο, Ρομπέρτο Κάρλος, Γκούτι,

Κασίγιας, Ελγκέρα. Και μόνο που διαβάζεις τα ονόματά τους (και πριν καν τα πεις όλα) συλλαμβάνεις το μέγεθος αυτού που είχε πετύχει εναντίον των πραγματικών «galacticos» η ΑΕΚ: Να τους αναγκάσει σε ισοπαλίες εντός κι εκτός έδρας, με μπαλάρα στη Φιλαδέλφεια και ανατροπή στο «Μπερναμπέου»!

Και είπαμε πιο πάνω για το σόλο Ντέμη…(
video 16 – 17 στο 2ο σχετικό playlist)

Να φτιάχνει το ωραιότερο γήπεδο στην Ελλάδα

Κάποτε έμοιαζε με όνειρο (και μάλιστα άπιαστο). Έγινε πόθος και απωθημένο ενός κόσμου που ταλαιπωρήθηκε πολύ. Τώρα όμως η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον αρχίσει. Η δεύτερη προσφυγιά που περνάει η ΑΕΚ είναι θέμα μηνών πια να τελειώσει. Και η πλημμύρα συναισθημάτων που θα κατακλύσει τη Νέα Φιλαδέλφεια τη μέρα των εγκαινίων είναι πιο κοντά από ποτέ..

Εντάξει, κλείνοντας ας βάλουμε και το project…Θα ήμουν ανόητος αν παραγνώριζα τη σημασία του «γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια»… Απλά, όμως πρέπει να επισημάνω (όπως και άλλες φορές έχω κάνει, δες Related posts «Τα του Καίσαρως») πως το τίμημα τελικώς είναι πολύ βαρύ, παρ’ ότι η παρακαταθήκη θα μείνει (;;) τεράστια. Και δεν εννοώ τόσο την απροθυμία του ιδιοκτήτη να ξηγηθεί Σαββίδης και να μη μας κηλιδώσει το όνομα για δωρεάν αρπαγή των μετοχών της σκοπίμως υποβιβασθείσας ομάδας μας, όσο την τετράχρονη απουσία του από μια ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα δίχως την επιθυμία του, καίτοι εξαιτίας του (να πω για μια ακόμη φορά, ότι αν στη Τούμπα τότε, είχαμε αδραχμίδηδες θα χάναμε με 2-0) και με πρόφαση το γήπεδο, την άφησε έρμαιη και δίχως στιβαρό και οργανωμένο πλάνο για να τα βάζει κάθε χρόνο με όλους, με μόνα ατού την φανέλα και τον κόσμο της….και τα γνωστά αποτελέσματα…(Video 18, 19 στο 2ο σχετικό playlist)


Κλείνοντας και σε αντιπαραβολή με τον κυρ Κώστα ετών 26,

σας φωνάζω ότι είμαι ο Διονύσης ετών 47 που εξαιτίας της 

καψούρας μου μοιάζω με 25 άρη….

Άιντε, πάρτε τα πάνω σας!!!!! 

Some AEK related posts

Γιατί είμαι ΑΕΚ Vol 1 & Vol 2

24 χρόνια (τότε) Original 21

Βελιγράδι

Κιτρινόμαυρο παραλήρημα

Τα του Καίσαρως....

Όλα τα δανεικά ΕΔΩ

Όλα τα παραληρήματα ΕΔΩ


Είμαστε ο Ανθός του ελληνικού αθλητισμού..Έχουμε και άντερα!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: