Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Retro Database: Τα Καθημερινά


Σήμερα κάνουμε το 2ο μέρος ενός αφιερώματος στον μεγάλο Γιώργο Κωνσταντίνου με μια σειρά στην οποία μόνο παίζει και δεν σκηνοθετεί, ούτε γράφει. Αντίθετα, η συγκεκριμένη σειρά είναι μια ακόμη υπερεπιτυχία του υπερσυντηρητικού, μα μάστορα (alongside Σακελλάριο) στην παραγωγή εύπεπτων και σχετικά αστείων (για την εποχή της ήταν ξεκαρδιστική) ταινιών και σειρών. Χωρίς κανείς τους (Δαλιανίδης Σακελάριος, Κωνσταντίνου) να φτάνει τα ποσοστά τρέλας που άγγιζαν σειρές του Φώσκολου, πρέπει να τονιστεί ότι ο τελευταίος ουδέποτε δοκίμασε στο είδος της κωμωδίας.
Είναι καλό σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε λίγες πληροφορίες για την σειρά. Πρώτα πρέπει να πούμε ότι η σειρά ήταν η δημοφιλέστερη σειρά της τηλεοπτικής χρονιάς 1982 – 1983. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 1 κύκλο των 12 επεισοδίων. Η πολύ μεγάλη, όμως, τηλεθέαση της σειράς οδήγησε στην έγκριση 12 ακόμα επεισοδίων κι ενός επιπλέον κύκλου, φτάνοντας αισίως το σύνολο των 63 επεισοδίων κι ενός σπέσιαλ (περιέχει συρραφή επεισοδίων), που είναι ο συνδετικός κύκλος μεταξύ των δύο κύκλων. Η σειρά, για να ευλογήσουμε λίγο και την επιλογή μας, δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ. Τα πρώτα 12 επεισόδια της σειράς είχαν κυκλοφορήσει σε 3 βιντεοκασέτες των 4ων επεισοδίων η κάθε μία από την εταιρεία "Audio Video Magnetics" το 1987 και πιθανότατα, κόπιες των οποίων, αποτελούν το σημερινό μας playlist που κατέχει και θέση πολύτιμου και σπανιότατου, όπως καταλαβαίνετε, αρχειακού υλικού. Και αυτό γιατί η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ, παρά μόνο ένα επεισόδιο (το πρώτο). Η σειρά διεγράφη στις 13/12/1985 (θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να γνώριζα τον λόγο διαγραφής της… έπιανε χώρο??).
Το πρώτο επεισόδιο της σειράς είναι διαθέσιμο για προβολή μέσω του site του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ, ΕΔΩ.
Την προηγούμενη φορά είχαμε κρύψει εντέχνως διάφορα αποσπάσματα και ολόκληρες ταινίες με / από τον Γιώργο Κωνσταντίνου (Η δε γυνή & Πολίτης Γ Κατηγορίας). Και όμως κανένας δεν πετάχτηκε να μου υπενθυμίσει την τελευταία του κινηματογραφική συνεισφορά. Μια ταινία αποθέωσης του cult ελληνικού κινηματογράφου.. σε βιντεοκασέτες. Ταινίας, που βρήκε διανομή στις αίθουσες και κατέλαβε κοινό (και όχι κριτικούς) «γράφοντας» σε ατάκες, καταστάσεις και … «τραγούδια». Σίγουρα η αναφορά μας σε αυτή την τελευταία κινηματογραφική του παραγωγή (σενάριο, σκηνοθεσία και πρωταγωνιστικός ρόλος), είναι η πλέον γνωστή και στις νέες γενιές και σίγουρα αποτέλεσε σημαντικότατη έλλειψη από την προηγούμενη αναφορά μας (damn τώρα πρέπει να βρω και extra-δάκι και για το 3ο μέρος). Μπορείτε να φανταστείτε ποια είναι? Αν ακόμη δεν το βρίσκετε πατήστε ΕΔΩ
And now for our main feature
 
LINK



Δεν υπάρχουν σχόλια: