Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Retro Database: Το Μινόρε Της Αυγής


Δεδομένου ότι αύριο, αν δώσει ο Θεός κ μπορέσουμε, ολοκληρώνουμε τους Fantastic 4 του μπουζουκιού, δεν είναι τελείως παράταιρη, η σημερινή αρχειοθέτηση μιας από τις κλασικότερες σειρές της Ελληνικής Τηλεόρασης (για όσους γεννήθηκαν 75 και μετά)… Ό,τι είναι το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ του Φέρρη για την Ελληνική Ταινιοθήκη, είναι και η σημερινή μας πρόταση σε ότι αφορά στην τηλεόραση και άρα ακλόνητα του ασυνείδητου της μεγάλης πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας της εποχής, που δεδομένα πέρναγε την ώρα του, ψυχαγωγούνταν, διασκέδαζε ή βαριόταν, μπροστά στο χαζοκούτι με μόνο 2 επιλογές.

Το All star cast της σειράς εκτός απο αξιομνημόνευτες νέες φάτσες είχε και αρκετές καταξιωμένες και τότε και πολύ περισσότερο σήμερα. Π.χ.: Γιάννης Ζαβραδινός (Μήτσος Ρούσαλης), Δημήτρης Καταλειφός (Βαγγέλης Αϊβαλιώτης) , Αντώνης Καφετζόπουλος (Αντώνης Ζάγκουρας) , Ηλίας Λογοθέτης (Γιώργος Ντόζης), Τίμος Περλέγκας (Θανάσης Μπέκος/Βασίλης Ιορδανίδης), Ρίκα Βαγιάνη (Στέλλα), Χρυσούλα Διαβάτη (Λιλίκα), Ντίνα Κώνστα (Ντίνα), Φίλιππος Σοφιανός (Αρίστος), Θέμις Μπαζάκα (Σύλβια), Ελένη Κούρκουλα (Χρυσούλα) και μεταξύ αμέτρητων άλλων, βέβαια ο Νίκος Καλογερόπουλος (είπαμε μυρίζει αφιερωματάκι δεν θα έχει extra-δάκι?? Αν νομίζεις πως δεν θα’χει, μάθε παιδί μου γράμματα λέω εγώ….).



 Η σειρά του Φώτη Μεσθεναίου έγραψε στο συλλογικό μας ασυνείδητο και έχει μείνει αξέχαστη στις μνήμες και παρά τις συνεχείς επαναλήψεις της (11 τον αριθμό από 1985 έως 2013) δεν αλλοιώνεται ούτε ξεφτίζει μα φαίνεται να ξεπροβάλλει όλο και πιο καθαρή. Το κόστος του κάθε επεισοδίου ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο, ποσό σκανδαλώδες και υπερβολικό, δεδομένου ότι αναφερόταν στην λούμπεν πιάτσα του μεσοπολέμου (δεν πρέπει να μας λέει κάτι; Η φτώχια θέλει τελικά καλοπέραση…): «1.100.000 δρχ (1ος κύκλος) & 2.500.000 δρχ (2ος κύκλος) (Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 12/3/1985). Η σειρά προβλήθηκε το 1985 και το 1987 στην Αυστραλία από το Network 0-28/SBS με Αγγλικούς υπότιτλους με τον τίτλο "Piraues blues". Στην επανάληψη της σειράς το 1999, τα επεισόδια προβλήθηκαν διπλά. Η σειρά σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ. Η σειρά κυκλοφόρησε σε 14 DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Απρίλιο του 2007 (7η σειρά της ΕΡΤ σε DVD). Η σειρά είναι διαθέσιμη για προβολή μέσω του site του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ.» (Πηγή Retrodb)

ΛΙΝΚ

Ίσα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: